Spara rester från andra måltider
Har du för vana att slänga rester från middagen som blir över? Då bidrar du knappast till att minska matsvinnet och sparar heller inga pengar i din egen plånbok. Många gör misstaget av att slänga rester om de inte kan generera ytterligare en full måltid till hela familjen, men det är något man bör sluta med omgående. Med rester kan man nämligen komma mycket längre än man kan tro.
Knepet är att fördela resterna rätt! Släng inte ner allting i en och samma matlåda, utan se till att fördela och spara resterna separat. Fördelen med att göra på detta sätt är att du inte bara slipper äta samma mat i flera dagar, utan att det också blir mycket lättare att återanvända resterna. Köttfärssås från en middag kan med fördel bli en riktigt smakrik köttsoppa till en annan, men har du både pasta och ketchup i samma låda blir det inte lika enkelt. Kan du lägga ihop en hel måltid i en och samma låda är det naturligtvis en annan sak. Då kan du använda matlådan till jobbet dagen efter eller frysa in.
Återanvänd i tid
Att spara rester från andra måltider är naturligtvis ett mycket bra sätt att minska matsvinnet, men se till att de inte får stå och dra sig alldeles för länge. En matlåda med tillagad mat kan med fördel sparas i cirka 7 dagar i kylskåpet utan att bli dålig. Många tror att maten behöver slängas efter 2-3 dagar, men det är inte sant.
Sparar du i frysen kan maten hålla sig mycket längre än så, men allt passar inte att frysa. Den mat som du fryser in bör du alltid märka. På så sätt vet du vad det är i lådorna, samtidigt som du har koll på när du frös in maten. Datum och innehåll kan du skriva på en bit frystejp.
Iskuber för mindre slattar
Ett riktigt bra knep (om du vill frysa in saker) är att använda iskuber. Tomma iskubsformar är utmärkta för slattar av grädde, kaffegrädde, mjölk eller till och med vin. Varför inte frysa in slattar av rödvin som du sedan kan ta fram och använda vid matlagning? Här finns både små och stora formar att välja mellan, så att du kan variera beroende på vad du ska frysa in.
By david
- 1, jun, 2023
- 0 Comments