Beställa catering

Smarta tips för att minska matsvinnet

För några år sedan var det ingen tvekan om att det var matbutikerna som stod för det mesta av matsvinnet i landet. Idag har många företag dock valt en mer miljövänlig väg och har ett större fokus på matsvinn och hur detta kan minskas. Många butiker har t.ex. separata hyllor för produkter och livsmedel som fortfarande är bra (men som snart kommer att gå ut) till lägre priser.

De som står för hela 70 % av matsvinnet idag är istället hushållen. Det är således här som man kan göra störst skillnad. Samtidigt är det också svårast, eftersom det skulle krävas en beteendeförändring hos miljontals med människor. Vill du läsa mer om hur du kan minska matsvinnet kan du besöka Livsmedelsverkets hemsida. Här nedan kommer vi istället med sju riktigt bra knep som är lätta att implantera i din vardag.

7 tips för dig som vill minska matsvinnet

Det är vi slutkonsumenter som kommer behöva ändra vårt beteende i slutändan – förutsatt att man vill vara en del av en bättre värld för både djur och natur. Våra tips lämpar sig lika bra för barnfamiljer som för par eller singlar och fungerar i de privata hushållen såväl som på arbetsplatsen.

Släng inte mat som har gått ut

Det är lätt att bara titta på bäst före datumet och sedan slänga eller spara därefter, men många livsmedel klarar sig långt efter datumet har passerat. För att se om ett livsmedel är bra eller inte kan du med fördel smaka och lukta. Det kommer att säga en hel del och du slipper dessutom kasta sådant som fortfarande är riktigt bra.

Kom ihåg vilka ingredienser du har

Har du för vana att handla väldigt ofta är det lätt att du glömmer bort vilka ingredienser du har i ditt kylskåp och i ditt skafferi. Skapa en ny vana av att kontrollera detta innan du handlar. På så sätt minskar du risken för att glömma bort livsmedel som snart behöver ätas upp.

Förvara maten rätt

Dålig eller felaktig förvaring kan göra att mat dör mycket snabbare. Se till att potatisen förvaras på ett korrekt sätt, att tomater och gurka förvaras som de ska och att mjölk och smör har den mest optimala temperaturen i ditt kylskåp.

Planera dina inköp

Ett av de största misstag vi svenskar gör är att vi handlar när vi är hungriga. Då är det lätt att man plockar på sig alldeles för mycket och att man dessutom tänker fel. Genom att planera veckans alla måltider och handla därefter minskar du matsvinnet och får dessutom mer pengar över i plånboken. Blir det några rester över rekommenderar vi att du fryser in dessa eller att du stoppar dem i kylen så fort se svalnat.

Enkla måltider som många gillar

Mat har alltid varit en del av sociala sammanhang och allt fler väljer idag att bjuda på mat på kalas och andra tillställningar. Att äta god mat tillsammans är ett mycket smart och trevligt sätt att umgås, eftersom det ger möjlighet att prata och njuta av trevligheter på en och samma gång.

Är det du som ska laga maten kan det dock kännas lite knepigare. Att laga mat till många människor innebär att du måste hitta en maträtt som många kommer tycka om. Det är inte kul att bjuda på mat som endast passar dig eller ett fåtal av dina gäster. Vi har rannsakat matsajterna och plockat ut de bästa maträtterna för många människor.

Grytor

Grytor är nästan alltid ett säkert kort och dessutom kan de varieras i oändlighet. Du kan göra gryta på alla typer av kött eller varför inte en som är helt vegetarisk.

Buffé

Buffé är förvisso jobbigare att förbereda, men samtidigt kan du vara säker på att det finns mat som verkligen passar alla.

Smörgåstårta

Ska du bjuda på lite enklare mat eller lunch kan en god smörgåstårta vara att rekommendera. Även här kan du variera innehållet och skapa två smörgåstårtor så att dina gäster får möjlighet att välja.

Spara rester från andra måltider

Har du för vana att slänga rester från middagen som blir över? Då bidrar du knappast till att minska matsvinnet och sparar heller inga pengar i din egen plånbok. Många gör misstaget av att slänga rester om de inte kan generera ytterligare en full måltid till hela familjen, men det är något man bör sluta med omgående. Med rester kan man nämligen komma mycket längre än man kan tro.

Knepet är att fördela resterna rätt! Släng inte ner allting i en och samma matlåda, utan se till att fördela och spara resterna separat. Fördelen med att göra på detta sätt är att du inte bara slipper äta samma mat i flera dagar, utan att det också blir mycket lättare att återanvända resterna. Köttfärssås från en middag kan med fördel bli en riktigt smakrik köttsoppa till en annan, men har du både pasta och ketchup i samma låda blir det inte lika enkelt. Kan du lägga ihop en hel måltid i en och samma låda är det naturligtvis en annan sak. Då kan du använda matlådan till jobbet dagen efter eller frysa in.

Återanvänd i tid

Att spara rester från andra måltider är naturligtvis ett mycket bra sätt att minska matsvinnet, men se till att de inte får stå och dra sig alldeles för länge. En matlåda med tillagad mat kan med fördel sparas i cirka 7 dagar i kylskåpet utan att bli dålig. Många tror att maten behöver slängas efter 2-3 dagar, men det är inte sant.

Sparar du i frysen kan maten hålla sig mycket längre än så, men allt passar inte att frysa. Den mat som du fryser in bör du alltid märka. På så sätt vet du vad det är i lådorna, samtidigt som du har koll på när du frös in maten. Datum och innehåll kan du skriva på en bit frystejp.

Iskuber för mindre slattar

Ett riktigt bra knep (om du vill frysa in saker) är att använda iskuber. Tomma iskubsformar är utmärkta för slattar av grädde, kaffegrädde, mjölk eller till och med vin. Varför inte frysa in slattar av rödvin som du sedan kan ta fram och använda vid matlagning? Här finns både små och stora formar att välja mellan, så att du kan variera beroende på vad du ska frysa in.