Beställa catering

Smarta tips för att minska matsvinnet

För några år sedan var det ingen tvekan om att det var matbutikerna som stod för det mesta av matsvinnet i landet. Idag har många företag dock valt en mer miljövänlig väg och har ett större fokus på matsvinn och hur detta kan minskas. Många butiker har t.ex. separata hyllor för produkter och livsmedel som fortfarande är bra (men som snart kommer att gå ut) till lägre priser.

De som står för hela 70 % av matsvinnet idag är istället hushållen. Det är således här som man kan göra störst skillnad. Samtidigt är det också svårast, eftersom det skulle krävas en beteendeförändring hos miljontals med människor. Vill du läsa mer om hur du kan minska matsvinnet kan du besöka Livsmedelsverkets hemsida. Här nedan kommer vi istället med sju riktigt bra knep som är lätta att implantera i din vardag.

7 tips för dig som vill minska matsvinnet

Det är vi slutkonsumenter som kommer behöva ändra vårt beteende i slutändan – förutsatt att man vill vara en del av en bättre värld för både djur och natur. Våra tips lämpar sig lika bra för barnfamiljer som för par eller singlar och fungerar i de privata hushållen såväl som på arbetsplatsen.

Släng inte mat som har gått ut

Det är lätt att bara titta på bäst före datumet och sedan slänga eller spara därefter, men många livsmedel klarar sig långt efter datumet har passerat. För att se om ett livsmedel är bra eller inte kan du med fördel smaka och lukta. Det kommer att säga en hel del och du slipper dessutom kasta sådant som fortfarande är riktigt bra.

Kom ihåg vilka ingredienser du har

Har du för vana att handla väldigt ofta är det lätt att du glömmer bort vilka ingredienser du har i ditt kylskåp och i ditt skafferi. Skapa en ny vana av att kontrollera detta innan du handlar. På så sätt minskar du risken för att glömma bort livsmedel som snart behöver ätas upp.

Förvara maten rätt

Dålig eller felaktig förvaring kan göra att mat dör mycket snabbare. Se till att potatisen förvaras på ett korrekt sätt, att tomater och gurka förvaras som de ska och att mjölk och smör har den mest optimala temperaturen i ditt kylskåp.

Planera dina inköp

Ett av de största misstag vi svenskar gör är att vi handlar när vi är hungriga. Då är det lätt att man plockar på sig alldeles för mycket och att man dessutom tänker fel. Genom att planera veckans alla måltider och handla därefter minskar du matsvinnet och får dessutom mer pengar över i plånboken. Blir det några rester över rekommenderar vi att du fryser in dessa eller att du stoppar dem i kylen så fort se svalnat.